sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Lukulautasesta ja -lautasella

Olen ollut intohimoinen lukija lapsesta asti. Äiti opetti lukemaan, alaluokilla tosin tämä ei ollut pelkkä etu, en osannut tavata, vain lukea suoraan. Nopea lukija en ole ollut koskaan, mutta onneksi hitaamminkin ehtii. Ajoittain lukeminen on jäänyt vähemmälle muiden asioiden mennessä edelle. Toisaalta välillä en sitten muuta malttaisi tehdäkään. Kuten olen täällä kertonut, olen kirjastojen suurkuluttaja, mutta kyllä niitä kirjoja hyllyssä (ja kaapeissa) on. Joskin kotoa löytyy suorastaan hävettävän paljon sellaisia kirjoja, joita en ole lukenut. Osan olen aloittanut, mutta ovat syystä tai toisesta jääneet kesken, osa vain odottaa sopivaa hetkeä.

Kirjamakuni vaihtelee laidasta laitaan. Olen huomannut, että mieluiten vaihtelen tyylilajeja mahdollisimman tiuhaan. Tai vaihdan, lähinnä sen mukaan, mitä milloinkin mukaan tarttuu. Myönnän, että lukemiseeni liittyy myös suorittamista, haluan saada "valmiiksi". Minulle tuli yläasteaikana tavaksi laskea koekirjasta prosenttiosuuksia, millä sivulla on neljäsosa, millä puoliväli ja niin edespäin. Tämä tapa on vuosien kuluessa siirtynyt myös vapaa-ajan lukuharrastuksiin. Sairaudesta johtuvien pakkoajatusten ollessa pahimmillaan, olen suorastaan neuroottinen näiden raja-arvojen kanssa. Välillä olen tietoisesti yrittänyt tästä tavasta eroon, mutta esimerkiksi tällä hetkellä en koe sitä määräänsä suuremmaksi ongelmaksi, on niitä tärkeämpiäkin asioita.

Ja jotta tämä ei mene pelkäksi analyysiksi, listaan vielä lopuksi tämän kevään kirjoja, joita olen lukemassa, lukenut ja joita odotan.

Viimeajan luettuja:

Tuomas Kyrö: Mielensä pahoittaja ja Mielensä pahoittaja ja ruskea kastike
En yleensä innostu hupaisista ja vitsikkäistä, mutta nämä - aivan loistavia. Eikä muuten yhtään haitannut, että pituudeltaan olivat sen reilut sata sivua.

Veera Vahtera: Ihanasti hukassa
28-vuotiaasta elämänsä haahuilijasta, kuin tehty minulle!

Herman Koch: Lääkäri
Esittelyn taisin bongata jostain naistenlehdestä, eikä kyllä pettänyt. Tarinallinen, dekkarinkin piirteitä omaava.

Paulo Coelho: 11 minuuttia
Tarina prostituoidusta Mariasta toimi niin kauan kuin kirja keskittyi Mariaan. Loppua kohden mieleen tuli lähinnä sarasvuomainen paatoksellisuus ja esitelmöinti.

Yöpöydällä odottavia:

Mikko Rimminen: Hippa (kesken juuri nyt)
Amity Gaige: Schroder
Marja Björk: Brole
Herman Koch: Illallinen
Juhani Mattila: Uupunut nainen
Tuija Lehtinen: Mallitoimisto Pandora

Omassa hyllyssä odottavia (lähiaikojen suunnitelmissa):

Leena Lehtolainen: Rautakolmio
Maria Kallio on vuosikausia ollut yksi niitä "henkilöitä", joiden tarinaa olen seurannut suorastaan intohimoisesti. Leena Lehtolainen on kirjallinen nero, mutta tätyy myöntää, että Kallio on jotenkin ... pehmentynyt.

Paulo Coelho: Voittaja on yksin
Lukuhistoriani kolmas Coelho, jonka olen ostanut vuosia sitten. Jostain syystä odottaa edelleen lukemista, mutta menestyksen hinta -teema houkuttelee kyllä.

Sofi Oksanen: Kun kyyhkyset katosivat
Yli vuoden hyllyssä pölyttynyt, muutaman kerran jo yöpöydälle siirtynyt. Lupaan lukea ennen kuin täytän 30. Ongelmana Oksasen kirjoissa vain on minulle ollut, että lukeminen vaatii keskittymistä ihan eri tavalla. Toisaalta, se ehkä tekee niistä myös mielenkiintoisia.

En malta odottaa, että saan käsiini:


Jonas Gardell: Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin 2: Sairaus
Kuukausia kirjailijan haastattelun luettuani osui ykkösosa kohdalle Bestseller-hyllystä. Sen jälkeen olen vain odottanut, että pääsisin kakkososan kimppuun. Hetkittäin olen jopa harkinnut tarttuvani ruotsinkielisiin versioihin. Aids-teema, ennakkoluulot, häpeä, mutta ennen kaikkea rakkaus - vaikuttavaa.

Riikka Pulkkinen: Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän
Pulkkisesta ei tarvitse varmasti sanoa sen enempää. Teemallisesti kevytkirjallisuus saattaa olla erilainen kuin edeltäjänsä, mutta uskon, että tykkään.

Taina Latvala: Taivaslaulu
Lestadiolaisuuteen liittyvät kysymykset ovat aina kiehtoneet. Ehkä oma tietynlainen hengellinen tausta vaikuttaa myös.


Hyviä lukuhetkiä :)

<3 Jen
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti