tiistai 3. kesäkuuta 2014

Keho(kuva)n muokkaumietteitä

Olen ehkä tietoisestikin vältellyt suoraan syömishäiriömaailmaan liittyviä tekstejä, mutta koska blogissani haluan jakaa itselleni tärkeitä aiheita, ajattelin nyt tarttua ehkä omalla kohdallani viimeaikojen puhutuinpaan aiheeseen, kehonkuvaan.

Sain joku aika sitten tehtäväksi kerätä kuvia mielestäni hyvännäköisistä kropista, sellaisista, miltä toivoisin näyttäväni. Tehtävä oli minulle varsin mieleinen, koska tykkään ylipäänsä selailla lehtiä ja minulla on erilaisia naistenlehtiä suorastaan hävettävän paljon.
Varsinaisia muotilehtiä en juuri omista, mutta muita (MeNaiset, Anna, Olivia, MeNaiset Sport, Fit, Trendi...), niitä on kasapäin.

Yllätyksekseni aikaa kului kuitenkin enemmän kuin olisin uskonut, ei ollutkaan niin helppoa löytää kuvia, jotka vastaisi ihannettani. Luiset mallit ohitin suosiosta, aikaisemmin jopa ihailemani luukasat: lommoposket ja paistavat rintalastat (anteeksi asenteellinen ilmaus) herättivät lähinnä surua, koskahan tuokin on syönyt. Sivuutin kuitenkin myös selvästi ylipainoiset, ei, tuoltakaan en haluaisi näyttää (sellainenhan olen). Pyrin myös jättämään suoranaiset julkkikset väliin, koska huomasin, että heidän kohdalla mietin lähinnä pinnalla olevaa roolihahmoa, onko se sellainen, josta pidän. Tarkemman tarkastelun myötä, siltä osin kuin asiasta mainittiin, huomasin myös että, suurinosa kuvissa esiintyvistä henkilöistä oli itseäni nuorempia, keski-ikä noin 23 vuotta +/-.

Ikä onkin kysymys, josta olemme puhuneet viimeaikoina hoidossa paljon. Eilen viimeksi oli puhetta siitä, että syömishäiriöön usein liittyy tietty mielen ja kehon kehityksen ristiriita. Vaikka ihminen fyysiseltä iältä kasvaa aikuiseksi, voi hän edelleen ajatella, että kehon pitäisi olla pahimmassa tapauksessa jopa lapsen kokoinen/mallinen. Tämän näkyyy sitten yrityksenä väkisin pitää itseään siinä mallissa, vaikka toipumisen kannalta edellytys olisi laajentaa sitä mielikuvaa, tai mallia, mikä on todellisuutta, eikä yrittää muokata kehoaan virheellisen mallin mukaiseksi.


Joka tapauksessa, sain lopulta tehtävän tehtyä. Esitellessäni valitsemiani kuvia oli kuitenkin melko ristiriitaista, kun minulle sanottiin, etten ole sen isompi, osaa jopa pienempi. Tehtävä todisti taas, miten helposti itsensä näkee väärin (tai kuinka paljon työntekijät huijaavat) ja kuinka paljon tässä toipumistiellä on asioita, joita pitää työstää. Toisaalta, positiivista oli tajuta, ettei ihanteeni ole enää se langanlaihuus, ymmärrän jo, ettei siinä oikeasti ole mitään tavoittelemisen arvoista.
Paljon tavoiteltavampaa on onnellisuus, aito sellainen.

Näihin kuviin lopulta päädyin, muutama julkkiskin siis mukaan mahtui.


Kehomiettivin terveisin,
<3 Jen

2 kommenttia:

 1. Valitsit huumoripuolen naisia, mäkin tykkään!:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa ajattelisin, että julkkisten, tai ainakin näyttelijöiden kohdalla aika isona asiana on tietty itsevarmuus (vaikka enhän voi tietää, mitä "roolin" takana on). Kaueus ja tietty itsevarmuus kulkevat aikalailla käsi kädessä.

   Mutta muutenkin, koomikot on hauskoja, ainakin osa :)

   Poista