sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Nainen katolla ja Bestsellervinkki

Alkuperäinen tarkoitukseni oli kirjoittaa kaikista näistä syksyn melko uusista kirjoista, mutta rajaussyistä keskityn viimeksi lukemaani, eli Naiseen katolla.

Kuten kirjaihmiset (ja miksi ei muutkin) tietävät, Maija Vilkkumaa julkaisi tänä syksynä esikoisteoksensa Nainen katolla. Itse sain sen käsiini nykyisestä vakikirjastostani Malmilta, jossa tuppaan vierailla päivittäin. Kirjan lukeminen ei kuitenkaan sujunut yhtä ripeästi kuin olin ajatellut ja se on osittain syynä siihen, että tämä teksti on antanut odottaa itseään. Tänään sain kuitenkin kirjan päätökseen, siispä asiaan.

Kirjan tapahtumat ajoittuvat syyskuuhun 2012 - alkuvuoteen 2013. Pääosin tapahtumat sijoittuvat Helsinkiin, joskin muutamia vierailuja tehdään muuallekin. Tarinaa kerrotaan viiden plus yhden sivupersoonan näkökulmasta, mikä ainakin aluksi tuntui hieman sekavalta, jotenkin henkilöt olivat niin irrallisia toisistaan. Pääosin kertojat ovat keski-iän kynnyksellä ja sen ympärillä. Kirja on kuvaus näiden henkilöiden elämäntapahtumista ja ajatuksista tuona syksynä. Hiljalleen henkilöt liittyvät toisiinsa ja viimeisillä sivuilla myös kirjan nimi saa selityksen.
Aluksi hahmot vaikuttivat minusta varsin irrallisilta ja mietinkin, oliko Vilkkumaalla vähän liikaakin aiheita yhteen kirjaan, eli missä ovat karsinta ja rajaus. Tämä kysymys ei täysin jättänyt rauhaan koko kirjan aikana, tuntui, että kirjaan on ahdettu kaikki 2000-luvun tapahtumat it-alasta juorulehtiin ja salasuhteisiin. Itselleni selkeyttä toi, kun Siljasta, ruuhkavuosia elävästä kotiäidistä muodostui minulle "läheisin" ja aloin odottaa häntä koskevia lukuja. Saatuani kirjan loppuun koenkin osin, että Silja on koko kirjan päähenkilö, muut hahmot ovat vain osa hänen elämäänsä, tavalla tai toisella. 

Mutta suosittelen kyllä lukemaan. Vilkkumaan teksti on kielellisesti rikasta ja tapahtumia riittää. Ja jos ei henkilöihin tai tarinaan muuten samaistu, aina voi uteliaana miettiä sitä, kuinka paljon kirjassa on viittauksia Vilkkumaan omaan menneisyyteen ja elämään. Kuinka paljon esimerkiksi Glitter Girls on mallinnusta Tarharyhmän ajoilta tai miten Käpylässä omakotitaloalueella asunut Vilkkumaa viittaa omaan kotiinsa Veräjälaaksoon sijoitetulla Siljan ja miehensä Harrin kodilla. (Ei-helsinkiläisille kerrottakoon, että myös Veräjälaakso on jonkinmoista omakotitaloaluetta, tai ainakin minulla on sellainen käsitys).

Ja jotta otsikon lupaus täyttyy, jaan tässä yhteydessä vielä "salaisen" bestsellervinkkini. Eli kirjastoissa, jossa itsepalvelupalautuksessa kirjaa ei työnnetä mihinkään luukkuun vaan laitetaan koneen ohjaamaan hyllyyn (näin ainakin Malmilla ja Viikisssä), voi kirjan vallan mainiosti lainata samantie uudestaan. Bestsellereitä kun ei voi varata, eli napataan vain kirja palautushyllystä kainaloon ja ei kuin lainaamaan ja jälleen on viikko lisäaikaa ;)
<3 Jen
ja harvinaisen kaunis aamunäkymä katolta, ei kun parvekkeelta menneeltä viikolta
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti