sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Perusvillasukat

"Ja tuo on Jen, ja se opettaa sukkien neulomista, tai kutomista, mitä lie."

Tällä lauseella eräs miespuolinen kaveri esitteli minut tässä yhtenä päivänä. Ja koska tunnistan itseni kuvauksesta, ajattelin nyt jakaa tännekin mielestäni hyvin yksinkertaisen perusvillasukkien ohjeen. Todellisuudessa ohje ei ole mitenkään minun kehittämä, vaan kyse on Novitan sivuilta löytyvästä ohjeesta, jonka itse löysin aikanaan googlettamalla hakusanoilla "näin neulot sukan" ja niillä se tulee muuten edelleen listauksen ensimmäisenä. 
http://www.novita.fi/public/File/sukkaohje.pdf

Aloittajalle suosittelen tähän ohjeeseen muutamaa helpottavaa yksinkertaistusta, joten kirjoitan nyt ohjeen osittain lainauksena, osittain muokattuna. Kuvia en tänne osaa kopioida, joten eri vaiheiden kuvamallit voi katsoa linkin kautta.

Ohje on kirjoitettu Seitsemän veljestä -langalle, mutta sitä pystyy soveltamaan myös muille lankamerkeille. Seitsemän veljestä langassa puikon koko on 3-4. Silmukoiden määrä määräytyy kengän koon mukaan. Ohjeellisesti voi ajatella, että ensimmäinen vaihtoehto on lasten sukan koko noin 30, toinen (ohjeessa sulkeissa oleva) naisen koko, noin 38 ja kolmas miehen koko noin 46.
1. Luo 40(48)56 silmukkaa sukkapuikoille ja jaa silmukat neljälle puikolle, 10(12)14 silmukkaa kullekin. Kerroksen vaihtumiskohta on aina ykkös- ja nelospuikon välissä. Neulo sitten 2oikein 2nurin 12(14)16 cm.

2. Aloita kantatilkku neulomalla ykköspuikon silmukat nelospuikolle (nelospuikolla tämän jälkeen 20-24-28silmukkaa ). Jätä muut silmukat odottamaan puikoille. Tässä ohjeessa neuvon tekemään VAHVISTETUN kantapään, yksinkertaisemminkin voi tehdä, mutta sitä en itse osaa ja tämä on kestävämpi versio.

Käännä työ ja aloita NURJAN PUOLEN KERROS, nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo muut silmukat nurin. Käännä työ ja aloita OIKEAN PUOLEN KERROS: nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo toinen silmukka oikein ja jatka puikon loppuun nosta-neulo-nosta-neulo. Käännä työ ja aloita nurjan puolen kerros... Toista näitä kahta kerrosta yhteensä 10(12)14 kertaa (yhteensä 20-24-28 krs).

3. Neulo vielä nurjan puolen kerros ja aloita kantapohjan kavennukset. Tarkoituksena tässä kohtaa on, että kavennat molemmista reunoista silmukoita niin, että puikon keskelle jää 8(8)10 silmukkaa.

Jatka samanlaisia oikean ja nurjan puolen kerroksia kuin kohdassa kaksi. Neulo työn oikeasta reunasta kunnes toisessa reunassa on jäljellä 7(9)10 silmukkaa. Tee YLIVETOKAVENNUS, eli nosta yksi silmukka neulomatta, neulo seuraava silmukka oikein ja vedä nostettu silmukka neulotun yli. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 6(6)8 silmukkaa nurin ja neulo kaksi seuraavaa silmukkaa nurin yhteen, käännä työ. Aloita jälleen oikean puolen kerros (nosta-neulo-) kunnes reunassa on 6(8)9 silmukkaa, ja tee ylivetokavennus (huom! kavennuskohdassa voi tulla kaksi peräkkäistä nostettua silmukkaa, älä säikähdä). Käännä työ, nosta ensimmäinen, neulo nurin 6(6)8 ja neulo kaksi seuraavaa nurin yhteen. Käännä työ..
Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän silmukat pysyvät samana eli 8(8)10. MUISTISÄÄNTÖ: Sekä oikealle että nurjalle puolelle muodostuu kavennusten myötä kavennuskohtiin pienet aukot, Kavennuskohta on aina aukon ympäriltä niin, että keskiryhmän silmukoiden määrä säilyy. Oikealla kerroksella ylivetokavennuksen nosto tehdään ennen aukkoa ja aukon jälkeinen neulotaan jonka jälkeen nostettu vedetää neulotun yli. Nurjalla neulotaan yhteen kaksi silmukkaa aukon ympäriltä.
Yritin havainnollistaa kantapohjan kavennusta "hienolla" piirrustuksella, oleellista on, että keskisilmukat säilyvät ja teet sekä nurjalla että oikealla kerroksella kavennukset aukon ympäriltä. Kuvassa siis esimerkki naisen sukasta kavennuksia aloittaessa.

Kun sivusilmukat loppuvat, jaa kantalapun silmukat kahdelle puikolle (nelos ja ykköspuikko) (4,4 - 4,4 - 5,5)

4. Poimi sitten vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 10(12)14 + 1 silmukkaa puikkojen välistä. Neulo poimitut silmukat kiertäen oikein ykköspuikolle. Neulo kakkos- ja kolmospuikon (aiemmin odottamaan jätetyt) silmukat oikein. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 10(12)14 + 1 silmukk puikkojen välistä ja neulo poimitut silmukat kiertäen oikein nelospuikolle.  Tämän jälkeen sinulla pitäisi olla ykkös- ja nelospuikoilla 15(16)17 silmukkaa ja kakkos- ja kolmospuikoilla 12 silmukkaa molemmilla. Ei haittaa, vaikka nostaisit silmukoita enemmän tai muutaman vähemmän kuin ohjeessa, kunhan teet samalla tavalla molemmilla puikoilla.

5. Tässä kohdassa olen yksinkertaistanut ohjetta. Jatka näillä kaikilla 50(58)68 silmukoilla oikeaa ja tee KIILAKAVENNUKSET. Neulo ykköspuikon lopussa kaksi viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja nelospuikon kaksi ensimmäistä silmukkaa ylivetäen oikein yhteen (eli nosta ensimmäinen silmukka, neulo toinen oikein ja vedä nostettu silmukka neulotun yli. Neulo seuraavaksi välikerros (älä kavenna), jonka jälkeen taas kavennuskerros. Jatka näin, kunnes kaikilla puikoilla on sama määrä silmukoita 10(12)14.

6. Jatka oikean neulomista kunnes pohjan pituus on 15(20)25 cm tai pikkuvarvas peittyy.

7. Aloita sitten kärkikavennukset:
(Vaihtoehtoja on paljon muitakin, mutta tässä mielestäni kaksi toimivinta).


VAIHTOEHTO 1: Neulo ykkös- ja kolmospuikon lopussa kaksi  silmukkaa oikein yhteen jonka jälkeen vielä yksi silmukka oikein (eli kavennuskohta on, kun puikolla on jäljellä KOLME silmukkaa).  Neulo kakkos- ja nelospuikon alussa  yksi  silmukka  oikein ja tee seuraavilla kahdella  ylivetokavennus. Tee kavennukset kuten edellä joka toinen kerros kunnes joka puikolla on jäljellä 5(6)7 s. Tee sen jälkeen kavennukset joka kerroksella.

VAIHTOEHTO 2 (yksinkertaisempi): kavenna jokaisen puikon lopussa kaksi oikein yhteen (halutessasi voit tällöinkin tehdä välikerrokset kuten edellä, jolloin kärjestä ei tule niin terävä).

Kun työssä on jäljellä 8 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä se jäljellä olevien silmukoiden läpi ja päättele hyvin. VALMIS.


Nämä kaikki ovat tekemiäni perussukkia vuosien varrelta. Yhteistä sukille on paitsi sama ohje, myös se, että jokainen on tehty vain yhdestä langasta. Suosittelenkin aluksi opettelemaan perustekniikan ja vasta sitten siirtymään kikkailemaan. Raita- ja kuviolangoilla saa ihan hienoja tuotoksia ilman langanvaihtoja tms.


Neulomisiin,
<3 Jen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti