torstai 8. toukokuuta 2014

Biisejä matkan varrelta

Facebookissa on kiertänyt viimeaikoina erilaisia haasteita, joista yksi itselleni haasteellisimpia oli musiikkihaaste, jossa piti listata kymmenen itselle merkityksellisintä kappaletta. Ohjeessa biisejä ei saanut miettiä liikaa, mutta rehellisyyden nimissä tein mielessäni listaa ainakin kolme päivää ennen sen lopullista julkaisua. Jotenkin listan teko palautti mieleen monia muistoja ja siitä sain ajatuksen, että teen tuon listan myös tänne ja liitän mukaan muistoja, joita biiseihin liittyy.

Musiikilla on aina ollut elämässäni iso merkitys, olen sekä soittamisen että kuuntelun kautta käyttänyt sitä vuosien varrella erilaisten tunnetilojen käsittelyyn ja monet biisit muistuttavatkin jostain tietystä ajanjaksosta tai ihan yksittäisestä tilanteesta. Minut hyvin tuntevat tietävät, että jumitun myös yksittäisiin kappaleisiin. Saatan kuunnella samaa laulua kerta toisensa jälkeen niin, että etenkin kasetit olivat välillä aikas kovilla. Olen myös kuuluisa hyvästä sanamuistista, osaan todella monien, etenkin kultaisten kotimaisten sanoja ulkoa. Meillä olikin ystäväni kanssa (myönnän, etenkin tylsillä oppitunneilla) tapana pelata omaa BumtsiBumiamme, jossa arvattiin laulu sanavinkkien kautta. Ja kuten tästä arvata saattaa, aikaisemmin BumtsiBum, nykyisin Tartu Mikkiin kuuluvat suuriin suosikkeihini
.


Minun muistoni musiikin kautta (järjestys ei ole merkityksellinen):

1. Pekka Simojoki & A-M Kaskinen/Juha Tapio: Muutoksen aika
Tämä biisi vie muistoni syksyyn 2007 ja kevääseen 2008. Asuin syksyn Ryttylän Kansanlähetysopistolla ja keväällä matkasin kolmeksi kuukaudeksi Etiopiaan. Koko Kansanlähetysopistoaikaan liittyi vahvasti muutoksentuulet, pidin taukoa sosionomi -opinnoistani ja olin melko hämilläni, mikä on minun paikkani.

2. Exit: Cecilia
Kuulin kappaleen ensimmäisen kerran eräänä syksyisenä iltana silloisen ystäväni luona. Sinä syksynä elämääni oli astunut muutama erittäin tärkeä uusi ihminen ja kappaleen sanat "mistä löytyi se rohkeus, usko, toivo ja rakkaus" osuivat ja upposivat. Edelliskesänä kävin sitten kappaleen syntyseuduilla Roomassa ja yllättäin sanat nousivat jälleen mieleeni.
Cecilia oli kristitty, joka kuoli uskonsa tähden Rooman vainojen aikaan.
Hänen patsaansa löytyi tästä kirkosta.


3. Cheek: Niille joilla on paha olla
Tämä biisi liittyy viime syksyyn, jolloin löysin kappaleen vähän vahingossa.


4. Alexander Rybak: Fairytale
Ensimmäistä kertaa Euroviisut saivat minusta vankkumattoman kannattajan, kun ihastuin totaalisesti tähän kappaleeseen. Sinä kesänä se oli sekä soittoäänenä että herätyskellon äänenä ja kävinpä katsomassa livekonsertinkin. Terveisiä vain erääseen tamperelaiseen lastensuojeluyksikköön ;)
Keikalla Särkänniemessä

5. KaTuMa: Kuka sinua rakastaa
KaTuMa on kotikunnaltani kotoisin oleva gospel-bändi, jossa lauloi minulle erittäin tärkeä nuori nainen, jonka kanssa sain jakaa etenkin kevät-kesää 2003. Vaikka kyseisenä keväänä elin hyvin raskaita aikoja, on siitä jäänyt lukemattomia hyviä muistoja. Biisi vie myös muistoissa bändin keikalle, jonne onnistuimme toisen ystävän kanssa ajamaan ihan vain pikkaisen kiertoreittiä (älkää ikinä kysykö minulta reittiohjeita!) Sanoista vielä sen verran, että muistin kappaleen nimen pitkään väärin ja kävelyillämme pyysin aina, että M laulaisi Tumpatut savukkeet. "Jää jäljelle tyhjä pöytä ja tumpatut savukkeet, jää silmiisi pohjaton  nälkä ja kuivuneet kyyneleet..."

6. Turvakytkin: Täydellistä
"Mikään ei oo täydellistä, kaikkeen ei oo selitystä. Haaveisiin on matkaa vielä, unelmiin ei järki riitä, silti tahdon luottaa luvattuun ja kaipuu taivaanrantaan salattuun." Syksyllä 2003 (vai oliko se 2004, en muista..) kävimme edellisen kappaleen yhteydessä mainitsemani M:n kanssa katsomassa Turvakytkimen keikan. Nuo sanat muistan varmasti loppuikäni.

7. Laura Närhi: Mä annan sut pois
Tällä kappaleella on minulle monenlaisia merkityksiä. Muutin pk-seudulle syksyllä 2010 ja ikävöin entistä kotikaupunkiani aivan mielettömästi. Keväällä olin taas kerran junassa matkalla ja ohitin viimeisen kotini sieltä. Kuuntelin repeatilla tätä kappaletta ja mietin, luovun, kotini on nyt muualla. Seuraavana kesänä tämä kappale yhdistyi myös ruokailuihin ei niin miellyttävässä paikassa, mutta ensisijaisesti olen omistanut sen Tampereelle.

Tavastia-keikalla Syksyllä 2011

8. Kaija Koo: Vapaa
Tämän kappaleen yhdistän taisteluuni syömishäiriötä vastaan. Saan siitä voimaa ja rohkeutta. Tosin voisin lisätä listaan myös samalta levyltä Kaunis rietas onnellinen.

9. Juha Tapio: Kirkkain silmin
En muista koska, mutta eräänä päivänä kuunnellessani jälleen tätä kappaletta nousin tuolilta ja aloin tanssia ja laulaa. Sanat vain osuivat ja upposivat, aikuisuus ja aikuiseksi kasvaminen - joskus se on vain niin monimutkaista. "Vaikka aikuiseksi muuttuu, palasensa halliten. Silti yksi vielä puuttuu, yhä syliin kaivaten..." Samanlaisen vaikutuksen teki myöhemmin Pettävällä jäällä(joka oli FB:ssa myös listallani erikseen), jonka esityksistä olen tykännyt sekä Juhan että Yön versioista. Yön versio sai tanssimaan, Juhan fiilistelemään muuten.

10.
Yö: Kiitos ja kunnia
Tätä biisiä popitin syksyllä 2009 useamman kerran, kun olin palaamassa töistä. Omistin tähän astisen elämäni ainoan auton ja biisi vie muistot pitkiin iltoihin töissä ja sitten kotimatkoihin omalla keltaisella Yarillani. Yöltä tosin voisin listata muitakin, mutta nostan nyt tämän.
Aitoon Kirkastusjuhlilla 2009


Mukavaa loppuviikkoa ja nautinnollisia hetkiä Euroviisujen parissa :)
<3 Jen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti