sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Herkkuja ja kaaoksen aineksia

Innostuin tänään pienen tauon jälkeen kokkailemaan. Oikeastaan taustalla oli ajatus käyttää pilaantumaanpäin olevia raaka-aineita, niin paljon jätettä muutenkin kertyy.
 
Lounaaksi tein perunabataattimuusia ja paistoin kalapuikkoja (todella itsetehtyä... heh!). Kasvikset olen ostanut jo aikaa sitten, alustavana ajatuksena tehdä sosekeitto, mutta koska sulatejuusto on mennyt jo muihin tarkoituksiin, muutin suunnitelmaa ja tein tosiaan tuon muusin. Peruna ei yleisesti kuulu suurimpiin lemppareihini, mutta muusimuodossa se maistuu kyllä. Käytännössä valmistus oli hyvin simppeliä: kuorin ja paloittelin ensin ison bataatin ja pari perunaa, jotka sitten keitin, keittoaika noin puoli tuntia. Pehmeät kasvikset sekaisin ja joukkoon vähän maitoa ja margariinia, tadaa - valmista. Ja kalapuikot, uuniin 10minuutiksi ja valmista.

Leipä ja maito ja salaatti seurana

Ihan putkeen homma ei kuitenkaan mennyt, koska onnistuin laittamaan ensin väärän levyn päälle ja hetken kuluttua huomasin leivinlaudan käryävän. Muovi oli jo hieman sulanut hellaan ja muutama hento liekki nousi, kun vedin laudan irti. Onneksi sen enempää ei ehtinyt sattua, täystuuletus vain päälle ja kitkerä hajukin haihtui melko nopeasti. Eli selvisin säikähdyksellä ja hetkellisellä pahalla hajulla. Joskin tämän jälkeen jokainen risahdus ja sihinä ovat kääntäneet katseen hellalle, josko taas jotain palaa.

"Tuhon" jälkeen

Koska uuni oli kalapuikkojen takia päällä, päätin samalla tarttua itselleni toistaiseksi melko ylittämättömään haasteeseen, eli kääretortun tekoon. Vannotin pari vuotta sitten, etten enää koskaan moista tee, sen verran paljon harmaita hiuksia rullaus ja sisältä pursuavat täytteet aiheuttivat. Lisäksi muistan, kun joskus tein kääretorttua Painonvartijoiden ohjein - en tee enää ikinä! Mutta yrittänyttä ei laiteta ja iloisena yllätyksenä, tälläkertaa onnistuin mainiosti :)

Tässä vielä ohje, jolla minä voitin kääretorttukammoni:

Pohja: (ohje Hellapoliisin Herkkuleivonnaiset -kirjasta)
4 munaa

1,5dl sokeria (itse laitoin noin desin, koska kanamunat olivat niin pieniä)
1,5dl perunajauhoja
2tl leivinjauhetta

*paisto 225, reilu 5minuuttia
*kaato toiselle leivinpaperille, jonka jälkeen jäähdytys

Täyte: (omasta päästä)
250g maustamatonta maitorahkaa
1dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
reilu 2dl marjoja (itselläni vadelmia ja puolukoita)

*täyte sisään (ulkoreunaan kannattaa jättää hieman tilaa, koska vaikka täyte on melko tuhti, kyllä sitä silti pursuaa)
*jäähdytys jääkapissa ja leikkaus

Unohdin kuvata koko "komeuden", ennen kuin pakkasin suurimman osan pakkaseen

Maukasta sunnuntaita,
<3 Jen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti