maanantai 16. helmikuuta 2015

Puolukkapiirakkaa ja -pullaa

Moikka ja terveisiä hiihtolomalta!

Näin loman kunniaksi ajattelin jakaa kaksi puolukkaista herkkureseptiä. Sain syksyllä kotiväeltä itse poimittuja puolukoita ja olen testaillut niitä erinäisiin ohjeisiin, tällä kertaa esittelen puolukka-glögirahkapullat ja puolukkaisen kauratoscapiirakan. Pullaa tein viikko sitten ja piirakkaa tänään, koska saan illalla ystävän kylään.
Piirakan ohje on Myllyn parhaan hiutale- ja lesereseptejävihosta, mutta alkuperäisessä ohjeessa puolukoiden tilalla oli tölkillinen persikoita. Lisäksi olen tehnyt joitain muita omia muokkauksia. Pullan ohje puolestaan on kotikokki.netistä omien muokkausten kera.

Puolukkainen kauratoscapiirakka:

Pohja:
2 kananmunaa

1dl sokeria
1dl kaurahiutaleita
2dl vehnäjauhoja (itsellä sämpyläjauhoja)
1tl leivinjauhoja
50g sulaa leivontamargariinia
1dl jugurttia tai rahkaa (itse käytin puolukkavaniljajugurttia)

Kananmunat ja sokeri vatkataan vaahdoksi ja vaahdon sekaan sekoitetaan loput aineet. Tasainen taikina levitetään voidellulle ja kaurahiutaleilla leivitettyyn piirakkavuokaan. Uuni 200astetta, noin 15minuuttia

Täyte ja päällinen (kannattaa tehdä päällinen pohjan esipaistamisen aikana):

n.200g puolukoita
75g leivontamargariinia
3/4dl sokeria
2,5dl kaurahiutaleita
1rkl vehnäjauhoja
1/2dl maitoa

Levitä puolukat puolikypsän piirakan päälle.
Sulata margariini kattilassa ja lisää loput aineet joukkoon, anna kiehahtaa hetken. Levitä kauramössö puolukoiden päälle ja jatka paistamista 225asteessa, kunnes kauramössö saa kauniin värin, noin 10minuuttia.


Kauramössö olisi saanut olla hieman löysempää,
itselläni se jäi sen verran massamaiseksi,
että levittäminen oli melkoisen haastavaa

Puolukka-glögirahkapullat:

Pullan ohje on tosiaan Kotikokki.netistä, mutta koska taikinaohjeessa ollut täyte ei ollut mieleinen (sisälsi kermaa, jota mulla ei ollut ja jota kohtaan olen edelleen asennevammainen) yhdistin kaksi ohjetta ja tein muutenkin pieniä muutoksia. Siksi en linkkaa nyt alkuperäistä ohjetta. Lopputulokseen oli tyytyväinen,
maistuivat sille, mille pullan kuuluukin maistua, minkä lisäksi puolukka toi mielestäni sopivaa kirpeyttä ja glögi täytteessä värjäsi rahkan vaaleanpunaiseksi :) Myönnän, että koin pienen kriisin, kun toisessa ohjeessa rasvan määrä oli pienempi, minkä huomasin vasta, kun tutkailin ohjevaihtoehtoja rahkatäytteeseen. Melkein lähtivät pullat sitä myötä bioskaan, mutta järki voitti.

Taikina:
5dl kevytmaitoa
2 pussia kuivahiivaa
1 kananmuna
1dl(reilu) sokeria
2tl suolaa
200g leivontamargariinia
n.10dl sämpyläjauhoja

Hiiva sekoitetaan 42asteiseen maitoon. Seokseen lisätään kananmuna, sokeri ja suola. Jauhoja lisätään asteittain samalla taikinaa alustaen. Loppuvaiheessa joukkoon sekoitetaan pehmeä rasva. Nostatetaan noin puoli tuntia. Nostatuksen jälkeen pyöritellään pullat ja annetaan taas nousta noin puoli tuntia.

Täyte:
250g rahkaa
n.1dl sokeria
2tl vanilliinisokeria
1rkl(reilu) glögiä
1rkl maitoa
3dl puolukoita

Jälkimmäisen nostatuksen jälkeen painellaan lasin pohjalla reilut aukot pulliin, saa painua melkein pohjaan asti. Itse voitelin pullat tässä kohtaa kananmunalla. Täyteaineet sekoitetaan keskenään ja täyte jaetaan pulliin. Uuni 225astetta, noin 15minuuttia.

Ulkonäössä jäi "hieman" parantamisen varaa,
mutta ei se makua haitannut
----
Molemmat tuotteet onnistuivat oikein hyvin, vaikka olivat ensimmäinen kerta, kun niitä tein. Olen huomannut, että mitä enemmän uskallan kokeilla uusia ohjeita, sitä enemmän uskallan myös soveltaa. En leipoessa pelkää samalla tavalla epäonnistumisia kuin joissain muissa asioissa, mikä laajentaa todella paljon valinnanvaraa. Yleisenä ohjeena haluaisin sanoa kaikille, että vaikka ohjeissa usein mainitaan jotain tiettyjä erikoistuotteita, perusaineilla selviää vallan mainiosti. Esimerkiksi piirakan alkuperäisohjeessa pohjassa käytettiin pikakaurahiutaleita ja päällisessä taas isoja kaurahiutaleita, tein itse ihan samoilla Rainbow-hiutaleilla, eikä se missään näy, tai ainakaan en huomaa eroa. Sama pätee myös paistoaikoihin ja -lämpötiloihin, usein myös aineiden tarkkoihin määriin. Tärkeä ohje maun suhteen taas on, että uskalla maistaa jo matkalla. Luota omaan arvioosi ja uskalla kokeilla. Kylläs se välillä onnistuu :)

Makoisia päiviä,
<3 Jen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti