tiistai 3. helmikuuta 2015

Harkkoreunussukat ja kutomisfilosofiaa

Helmikuiset heipat!

Taisin kertoa jo aiemmin, että aloitin jouluaattoiltana uuden sukkaprojektin. Sain sukat kudotuksi tammikuun loppupuolella, mutta päättelyn (jota siis inhoan) kanssa meni taas hieman aikaa. Tässä postauksessa esittelen nyt uusimman tuotoksen, eli Harkkoreunussukat. Sukkien alkuperäinen ohje on Novitan sukkalehdestä, suunnittelijana Riitta Karppinen. Itselleni näissä sukissa uutta olivat jo nimessä mainittava harkkoreunus sekä kantapäähän jatkuvat kuviot. Olen muistaakseni tätä ennen tehnyt aina vahvistetun kantapään, mutta nyt kokeilin siis ohjeen mukaista.

Alkuperäinen ohje:
https://www.novitaknits.com/fi/node/133/instructions

Lankoina käytin ohjeen mukaan Novita Nallea,
väreiksi valikoituivat harmaa ja pinkki.

Harkkoreunus:
"Neulo suljettuna neuleena sileää neuletta ensin 5 krs.
Tee sitten taitteeksi reikäkerros eli neulo *2 o yhteen,
ota langankierto puikolle*, toista *-* koko kerroksen ajan
ja neulo vielä sileää neuletta 6 krs."
Päättelyvaiheessa reunus käännetään reikien kohdalta
ja neulotaan kiinni nurjalle puolelle.

Itselleni suurimman haasteen tuotti kantapää. Kantalapulla jatketaan kahdella langalla kuviointia ja etenkin aluksi nurjalla puolella lankojen kiertäminen oli suhteellisen hankalaa ennen kuin keksin sopivan tekniikan. Haastetta toi myös kantalapun sijainti, joka aiheutti sen, että kuviota piti tehdä ohjeen kahdesta eri kerroksesta ja lisäksi nurjalla puolella vielä eri suunnasta kuin oikealla.

Kuvion tekeminen ei kantalappua lukuunottamatta ollut erityisen vaikeaa. Seurasi vain ohjeita, niin sillähän se toimi. Tosin ensimmäiset kerrokset kuviointia ovat minulle aina pienoinen haaste ennen kuin kunnolla hahmottuu, miten kuvio rakentuu. Kahdella langalla tehdessä pitää tietysti muistaa kiertää välillä lankoja, ettei työhön jää liian pitkiä roikkuvia lenkkejä ja että kuvio säilyy mahdollisimman tasaisena. Itse olen pitänyt ohjesääntönä, että kierrän langat toisensa ympäri vähintään kolmen silmukan välein ja aina puikon vaihtuessa.

Kantapääkavennusten jälkeen kuvioneuletta jatketaan vain 2.  ja 3.puikoilla,
1. ja 4. puikoilla neulotaan pelkkää oikeaa vuorotellen tummalla ja vaalealla.

Myös kärkikavennukset olivat itselleni hieman haastavat, koska puikoilla ei ollut samanverran silmukoita. En tiennyt, mitä ohjeessa mainittava silmukointi tarkoittaa, joten tein kavennukset perinteisellä nauhakavennuksella: 1. ja 3.puikon lopussa kaksi oikein yhteen ja 2. ja 4.puikon alussa ylivetokavennukset. Viimeisillä kerroksilla tein kaksi oikein yhteen kaikilla silmukoilla. Tämä aiheutti sen, ettei kärki ole niin kaunis kuin sen pitäisi olla, mutta ihan mukavasti se jalkaan silti asettuu.

Tuosta kuvionseurannasta vielä sen verran, että jouduin tässä työssä vastakkain myös oman perfektionismini kanssa. Onnistuin nimittäin tekemään virheen, jonka huomasin vasta sukan ollessa valmis. Perusminää olisi tässä kohtaa purkaa, mutta päätin, että virhe on vain persoonallinen, eipä ole kellään täysin samanlaisia. Toistin saman virheen myös toisessa sukassa, joten joku voisi luulla, että kuuluu malliin. Virheiden teko on inhimillistä, ja vaikka niitä huonosti omassa elämässä siedänkin, lienee nämä neulevirheet hyvää harjoittelua. Kaiken ei aina tarvitse olla täydellistä (eihän?).

Bongaatko virheet?

Noin yleisesti nämä eivät kuulu valmiina lemppareihini, mutta ihan käyttikset niistä tulivat. Alunperin suunnittelin antavani lahjaksi, mutta koska en ole riittävän tyytyväinen, jätän omaan arkikäyttöön. Katsotaan, josko jossain kohtaa tulisi sopivat lahjasukat tehtyä. Tällä hetkellä opettelun alla on palmikkoneulos ja ensimmäinen sukka onkin jo päättelyä vaille valmis.Neulomisiin,
<3 Jen

2 kommenttia: