tiistai 1. lokakuuta 2013

Lihaton lokakuu

Minulle palasi tässä taannoin mieleen tilanne lastenkerhosta, jota ohjasin opiskeluaikana. Olimme lähdössä jonnekin retkelle ja olimme muistutelleet lapsia käymään vessassa, koska tätä mahdollisuutta ei ulkona ole. Siinä vaiheessa, kun kaikki seisovat ulkovaatteet päällä valmiina lähtöön, siirtyy yksi poika (kutsutaan häntä vaikka Simoksi) sivuun ja sanoo, "mulla on pissahätä". Kysyessäni myöhemmin häneltä, miksi ei voinut käydä vessassa ennen lähtöä, vastasi Simo "no kato, kun mulla on tämä asperger".

Tilanne Simon kanssa muistui mieleeni, kun yhtenä päivänä taas käsitin, kuinka itsekeskeiseksi tämä sairaus tekee. Kaikki pyörii vain itsen ja omien ongelmien ympärillä ja kaikkeenhan käytetään perusteluna "no kun mulla on tämä sairaus". Pyykit jäävät pesemättä, synttärikortti lähettämättä, itkut itkemättä ja naurut nauramatta - "kun mulla on tämä sairaus".

Tästä kiemuraisesta aasinsillasta päästään päivän teemaani, eli Lihattomaan lokakuuhun. Seurasin sivusilmällä viimeviikkoista Docventuresin dokumenttia. Pääasiassa pyrin välttämään radikaalia suhtautumista mihinkään ruokaan tai ruoka-aineeseen, mutta ajatus Lihattomasta lokakuusta kiehtoi alusta asti. Täytyy myöntää, että vaikutuksen teki muun muassa tutkimustulos, jonka mukaan lihattomuus säästää kuukaudessa 6,5kg lihaa ja 45500l vettä. Aika isoja lukuja, kun ajattelee, kuinka monella alueella tälläkin hetkellä kärsitään veden puutteesta, saati sitten ravinnon? Lainasin kirjastosta myös Elina Lappalaisen kirjan Syötäväksi kasvatetut - miten ruokasi eli elämänsä, ja sen avulla perehdyin asiaan tarkemmin.

Pohdintojen jälkeen olen tullut tulokseen, ettei tässä ole kyse sairaudesta, ja sen kierosta tavasta lisätä taas jokin ruoka-aine "kiellettyjen listalle" vaan ihan aidosta kiinnostuksesta aiheeseen ja halusta kantaa korteni kekoon. Kuulunhan niihin, jotka ovat käytännössä nähneet, miltä esimerkiksi Etiopian kuivuus näyttää ja miten se paikallisten elämään vaikuttaa.

Lueskellessani kampanjan facebook-sivuja tarkentui vielä ajatukseni, ettei ole tarkoitus viedä itseään jonnekin äärirajoille ja elää kuukautta salaatilla, vaan kuten sivuilla kannustetaan: "
Osallistu Docventuresin Lihattomaan Lokakuuhun parhaaksi katsomallasi tavalla. Jo yksi lihaton päivä viikossa lokakuun aikana on hyvä alku."

Näin ollen, tänään alkoi minun ja yli 27000 muun lihaton lokakuu. Ei siksi, ettei minulla olisi sairautta tai siksi, että minulla se on, vaan siksi, että MAAILMASSA NYT YKSINKERTAISESTI SATTUU OLEMAAN MU(u/i)TAKIN KUIN MINÄ JA MINUN SAIRAUS. Ja se on hyvä muistaa tänäänkin.

<3 Jen

2 kommenttia:

  1. Hyvää settiä! Pelkästään kokeilu avartaa ja kuukaudessa oppii vaikka mitä uusia kasvisvaihtoehtoja tulevaisuutta varten! Kannattaa ehdottomasti kokeilla, vaikka kuukauden jälkeen palaisikin sekaruokavalioon. Se on kuitenkin loppujen lopuksi kaikkein terveellisin, jos ostaa luomua ja valitsee laadukasta lihaa... Kerro mitä kasvisruokia keksit!

    VastaaPoista
  2. Kiits :)
    Oma kombinaatio on jättää punainen liha kokonaan, tosin sitä nyt syön muutenkin suhteellisen harvoin ja broileriakin vähentää, kalaa sitten, jos jotain "lihaa". Veikkaan, että kasvissosekeitot kera erilaisten juustojen on aika kovassa huudossa :)

    VastaaPoista