lauantai 21. syyskuuta 2013

8-pallo ja Elävien kirjoihin

Aloitin lauantaiaamuni niinkin positiivisella elokuvalla kuin 8-pallo. Elokuva perustuu Marko Kilven dekkariin Elävien kirjoihin ja kertoo vankilasta vapautuvasta Pikestä (Jessica Grabowsky), jolla on huumetausta. Nyt hän yrittää selvitä uudesta elämäntilanteesta vanhoissa maisemissa. Piken lisäksi elokuvan päähenkilöihin kuuluvat poliisit Olli Repo (Mikko Leppilampi) ja Elias Kaski (Pirkka-Pekka Petelius) sekä Piken ex-mies Lalli (Eero Aho).
Pikeä esittävä Jessica Grabowsky on minulle aiemmin tuttu lähinnä Kotikadulla
vuoden verran esiintyneenä Rebekkana ja elokuvasta Missä kuljimme kerran.
Innostuin Marko Kilven dekkareista viime talvena ja Elävien kirjoihin luin hieman sattumaltakin samoihin aikoihin, kun 8-pallo elokuva tuli ensi-iltaan. Jostain syystä en käynyt sitä elokuvissa katsomassa, joten olin jo kovasti odottanut sen dvd-julkaisua.

Kuten usein muulloinkin, elokuva ja kirja eroavat toisistaan melko paljon. Oikeastaan oleellisin ero syntyy siitä, että kirjassa päähenkilönä on poliisi Olli Repo ja Piken tarina on vain osa kokonaisuutta. Elokuvassa Pike sen sijaan on päähahmo, jonka ympärille toisten tarinat rakennetaan. Tämä muutos johtuu varmasti suureksi osaksi siitä, että elokuva on itsenäinen tarina, kun taas Kilven dekkarit ovat sarja. Ennen Elävien kirjoihin -kirjaa Olli Revosta ovat kertoneet kirjat Jäätyneitä ruusuja ja Kadotetut.

Olli Repo päätyy työskentelemään hieman erikoisen poliisin Elias Kosken pariksi. Ainakin minut Pirkka Pekka Petelius yllätti roolissa. Juuri tuollainen hän olisi mielestäni voinut olla myös kirja perusteella.
Elokuvaa katsellessa mietin useamman kerran, mitenköhän erilaiset tapahtumat avautuvat, jos ei ole kirjaa lukenut. Koska loppuviimein elokuvassa on todella monia kirjan kohtauksia, mutta ne ovat luonnollisestikin tiivistetty. Välillä mietityttääkin, voisiko kohtausten määrää karsia, jotta niiden, mielestäni vallan oleelliset, taustatarinat saataisiin myös kerrottua. Sen enempää loppuratkaisua kommentoimatta, todettakoon, että elokuvassa loppuratkaisua on jatkettu siinä missä kirja jättää enemmän avoimia kysymyksiä.
Elias Kasken sanat Pikelle toivat väistämättä mieleeni jotain muutakin..

"Se luulee omistavansa sut, sä oot eksynyt ihan väärään elämään.
-- Jos sä annat pikkusenkin löysää, kaikki viedään.
Jos sä kuvittelet, et sä saat jotain takaisin,
sä et saa yhtään mitään, se loppukin viedään.
Se nujertaa sut. Se alistaa sut. "


Mutta katsokaa, ja ennen kaikkea,lukekaa ihmeessä!
Jen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti